Tukar Tulisan kehijauan Tukar Tulisan kemerahan Tukar Tulisan Kebiruan   Kembali Asal Kembali Asal Kembali Asal
 
Facebook
                                 


International Green Training Centre (IGTC)

 

pthm 5 nov 4 pthm 5 nov 5

 

Semasa Sidang Kemuncak ke-8 Indonesia -Malaysia-Thailand Growth Triangle (IMT- GT) di Nay Pyi Taw, Myanmar pada 11 Mei 2014 , ketua-ketua kerajaan dari Indonesia, Malaysia dan Thailand telah sebulat suara setuju dengan penubuhan International Green Training Centre ( IGTC ) di Melaka pada tahun 2014.

 

International Green Training Centre ( IGTC ) diuruskan dan dikendalikan bersama oleh Centre of IMT dan Perbadanan Teknologi Hijau Melaka (PTHM)  serta bertanggungjawab bagi menjalankan penyelidikan dan latihan dalam amalan bandar hijau.

 

IGTC menawarkan kursus-kursus latihan hijau separuh masa dan sepenuh masa dan atas talian. IGTC menggunakan sistem pensijilan SkillsMalaysia dan lain-lain sijil yang diiktiraf di peringkat antarabangsa untuk latihan  pekerjaan kolar hijau. Pada masa ini, IGTC menawarkan kursus kesedaran dan amalan hijau latihan untuk sektor awam dan swasta di Malaysia selama 2 hari , Kampus sementara akan berada di Politeknik Merlimau , Melaka, 30 kilometer dari pusat bandar.

 

IGTC melakukan kajian dan penyelidikan mengenai pelbagai isu yang berkaitan dengan IMT -GT inisiatif bandar hijau. Melaka Green City Action Plan ( GCAP ) digunakan sebagai penanda aras bagi perancangan , pelaksanaan dan pemantauan bagi bandar raya IMT- GT yang lain.